Matallergier

Allergiutredning

 

Allergier mot olika ämnen och livsmedel ökar lavinartat runt om i västvärlden och många går runt utan att veta att de dagligen äter mat som kroppen inte längre tål.

En orsak kan vara ett ensidigt kostintag av samma sorters livsmedel så kroppen inte längre klarar av att ta emot dem och bildar därför antikroppar mot dem.

 

En annan orsak är en dålig mage/tarm-funktion där de inte klarar av att bryta ner maten i tillräckligt små partiklar. Dessa partiklar stör sedan vår tarmslemhinna "Villi" så det till slut kan få små hål i den där de läcker igenom ut i blodet och vidare till levern som då reagerar. Om detta får fortgå tillräckligt länge så klarar kroppen inte av att hantera detta.

 

En tredje orsak kan vara ren näringsämnesbrist som kan leda till att kroppen inte klarar av att bilda sina s.k. enzymer och tarmbakterier som ska bryta ner maten vi äter. Dessa bildas bl.a. i vår lever och skickas ut genom salivet, magsaften och bukspottkörteln.

 

Vissa har intoleranser med sig sedan födseln som bl.a. beror på hur mamman levde före och under graviditeten.

 

Kroppen klarar dock aldrig av att läka sig själv så länge man tillför de livsmedel som den inte längre tål. Så om du går runt med s.k. IBS eller andra diagnoser som berör mage/tarm så bör du undersöka vilka livsmedel som triggar dina problem, samt vad som är grundorsaken till att de uppstår.

 

Ju längre tid man går med sina symtom ju fler symtom som inte berör just mage/tarm kan börja visa sig. Läs mer i filen "Hälsa idag" i länken nedan.

 

Det finns olika sorters allergitester man kan göra. Ett enklare test Food Detective™ kan utföras på plats hos mig där du får svaret med dig när du går hem.

 

Födoämnen som testas med Food Detective™:

- Sädesslag: korn, vete, råg, durumvete, havre och ris

- Nötter & bönor: mandel, paranöt, cashewnöt, valnöt, kakaoböna, sojaböna, jordnöt, baljväxter MIX – ärtor, Haricot vert och linser.

- Kött: nötkött, kyckling, lamm och fläskkött

- Fisk: tonfisk, sötvattensfisk MIX – lax och öring, skaldjur MIX – räkor, jätteräkor, krabba, hummer och musslor, vit fisk MIX – kolja, torsk och rödspätta.

- Grönsaker: broccoli, kål, morot, selleri, gurka, lök, potatis, paprika MIX – röd, gul och grön.

- Frukt: äpple, svarta vinbär, grapefrukt, oliver, apelsin/citron, jordgubbe, tomat, melon MIX – Cantaloupe och vattenmelon.

- Övrigt: ägg (helt), komjölk, vitlök, ingefära, svamp, te och jäst.

 

 

Andra mer avancerade tester skickas till externa labb där du får väldigt väl dokumenterade testresultat hemskickat. Kroppen bildar olika sorters antikroppar och det är dessa man mäter i blodet dvs. IgG och IgA. IgG ger en del av bilden medan ett test för både IgG och IgA ger en bredare bild på vad kroppen verkligen är allergisk mot. IgG ger en bra bild, men man kan missa vissa livsmedel som endast visas på IgA.

 

Ökad genomsläpplighet i tarmen

Resultatet av allergi eller intolerans mot födoämnen blir en mer genomsläpplig (permeabel) tarm. Immunförsvaret är då överarbetat och antigener och antikroppar bildar ett komplex som via tarmen samlas i i leder och vävnader i kroppen. Detta kan då leda till redan ovan nämnda symptom.

 

Övervikt

Det verkar finnas ett samband mellan födoämnesintolerans, inflammation och viktuppgång. Orsaken kan vara att intoleranser leder till att celler i immunförsvaret producerar cytokiner (signalmolekyler av protein) som svar på en infektion. En av dem, TNF-alpha, är speciellt viktig för reglering av socker och metabolismen av fett. Det påverkar också hormonet Leptin som styr hungerkänslorna. TNF-alpha gynnar också insulinresistens genom att blockera insulinreceptorer, vilket kan leda till diabetes.

Eftersom IgG antikroppar kan kopplas ihop med systematisk inflammation kan uteslutande av födoämnen leda till att cytokinerna minskar och det i sig kan åstadkomma en viktminskning.

 

 

 

 

 

Val av test

 

1. Food Detective™ - test utfört hos mig (enbart IgG) - 2400kr - 80minuter

- Test på 46st vanliga livsmedel - se listan ovan i texten

- Blodprov (fingerstick) som kan påvisa om ev. partiklar läcker ut från dina tarmar.

- Test som påvisar om du har tillräckligt med magsyra i din mage som kan bryta ner maten

- Test som kan indikera om din mage/tarm kan bearbeta och absorbera näringsämnen tillräckligt väl

- Frekvenstest på brist av specifika näringsämnen

Du får alla resultat med dig hem direkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Food Detective™- test utfört hos mig (enbart IgG) - 1800kr - 60minuter

- Test på 46st vanliga livsmedel (se rubrikbild ovan för hur resultatet redovisas)

- Test som påvisar om du har tillräckligt med magsyra i din mage som kan bryta ner maten

 

 

 

 

 

 

 

3. Test som skickas till externt labb i Norge

Priserna anges enligt: IgG/IgA+IgG

 

- 96 vanliga livsmedel (se lista här) - 2050kr/2900kr

- 96 vegetariska livsmedel (se lista här) - 2150kr/3000kr

- 111 vanliga livsmedel (se lista här) - 2850kr/4075kr

- 159 livsmedel (se lista här) - 4550kr/6825kr

 

 

 

 

 

 

Steg 1

Ladda ner test att göra hemma för att se om du är kandidat för att behöva göra en allergiutredning.

Test

 

 

Steg 2

Boka tid för test. Dock rekommenderar jag att först boka en Hälsoanalys då jag kan utreda vad grundorsaken

innan dyrare tester görs.

 

Önskar du sedan att även få en personlig behandlingsplan framtagen för ev. symtom så tillkommer

en kostnad på 200kr då det tar mig minst 20 minuter att skriva en sådan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Så länge du tillför kroppen livsmedel som den inte just nu kan hantera så kommer din kropp befinna sig i alarmberedskap och kan inte läka. Detta kan leda till en hel rad andra symtom som huvudvärk och hormonella obalanser m.m.

Lev livet full av naturlig energi...

Hälsans ledord

  • Ät naturlig mat
  • Våga vila varje dag
  • Umgås med dina nära och kära
  • Sov ut ordentligt i minst 6 timmar
  • Vistas ute i solen och naturen
  • Andas så du fyller magen
  • Ta inte livet på för stort allvar
  • Drick minst 1,5L vatten varje dag

Hälsans värsta fienden

  • Stress
  • Dålig sömn
  • Ingen kroppslig aktivitet
  • Ingen återhämtning/vila
  • Miljögifter och tungmetaller
  • Halv- och helfabrikat = färdigmat
  • Läsk, godis och transfetter
  • För lite vatten