Hormoner

Hormonell obalans

Lider du av hormonell obalans?Tyvärr är det snarare en regel än undantag i dag att kvinnor lider av hormonella obalanser. Trots detta är både kunskapen och hjälpen som finns att få inom svensk sjukvård ytterst bristfällig och behandingen ensidig. Hormonell obalans drabbar även män, men få talar om detta och tror deras symtom/kroppsliga förändringar hör till ett naturligt åldrande.


Hormonella obalanser kan visa sig på olika sätt hos olika individer och dessutom ha olika orsaker till varför de uppstår, men ändå är konventionell behandling densamma för alla. Väldigt ofta kopplas flera av symtomen inte ens till hormonell obalans.


Orsaken till VARFÖR de uppstår är också högst personlig och behöver utredas. Det kan vara allt från hög stress med dålig återhämtning, trauman, dålig kosthållning, ingen motion, skiftarbete, miljögifter, nedsatt tarmfunktion, underliggande infektioner som Borrelia, Epstein Barr och dysfunktion i sköldkörteln.


Vanliga symtom är:

-Humörsvängningar, ångest

-Oregelbunden mens, ingen mens

-Infertilitet (båda könen)

-Ömma bröst, bröstknölar som sedan försvinner

-Depression, frustration, ilska

-Oförmåga att ta beslut

-Låg sexlust

-Minnesproblematik, hjärndimma

-Huvudvärk, migrän

-Trötthet, utmattning

-Sömnproblem

-Värmevallningar, svettningar

-Torr slida

-Erektionsproblem

-Vätskekvarhållning

-Håravfall

-Minskad muskelstyrka-tonus

-Viktuppgång

-Brösttillväxt hos män, hårväxt i ansiktet på kvinnor

-PCOS, endometrios

-Låg kroppstemp

-Socker/salt-sug

-Acne

-Allergier

osv


Vid yngre åldrar får du testa olika syntetiska preventivmedel för att "se om de fungererar". Detta är ett symtomdämpande arbetssätt. Grundorsaken finns fortfarande kvar och stör

inne i kroppen. Om dessa åtgärder sedan inte avhjälper dina symtom så finns inget mer att göra och du får lära dig leva med din mensvärk och ömma bröst etc.


Däremot om dina symtom stör ut ditt humör så du t.ex. blir deprimerad och/eller aggressiv runt ägglossning eller innan mensen och hormonterapin inte hjälper. Då ändrar man din diagnos till att du är deprimerad och vill skriva ut antidepressiva tabletter att testa och eventuellt skicka dig till en psyokolog. Detta trots att du övriga dagar fungerar som en glad normal människa. Oftast hittas inga fel på de labprover som tagits.VISSTE DU ATT: Ca 60% av alla kvinnor som använder olika hormonella preventivmedel gör det av andra orsaker än att de vill undvika att bli gravida.Runt 25-40års åldern vill vi skaffa barn, men graviditeten uteblir eller det blir missfall. Då blir åtgärden IVF och syntetiska hormoner. Åtgärder som kroppen tyvärr tar mycket stryk

av om de behöver upprepas. Det finns alltid en bakomliggande orsak till att kroppen inte "vill" bli gravid och det symtomet bör vi lyssna på och utreda varför.


När vi går över 40år börjar fler och fler närma sig klimakteriet och dess problematik med viktuppgång, värmevallningar och humörsvängningar m.m. Då får du kanske Östrogen

utskrivet och syntetiskt Progesteron. Ibland fungerar det, ibland inte. Bioidentiskt Progesteron finns inte ens att tillgå i Sverige trots att det funnit i USA sedan 1998.

Testosteron har man sutat att testa på kvinnor trots att det är viktigt även för oss.VISSTE DU ATT: Symtom från klimakteriet kan pågå mellan 6 månader till 14 år. Medellängden är 7,4år. Vissa känner dock inget alls - varför kanske vi bör fråga oss?Oftast har du dessutom fått gå igenom flera olika behandlingar för dina problem UTAN att några labbprover ens har tagit på dina hormoner eller signalsubstanser, man gissar alltså!


Vi som arbetar inom mitt yrke har därför valt att samerbeta med utländska labb istället då dessa ligger i framkant vad gäller kunskap och forskning gällande vårt hormonella system. Utan rätt underlag blir det svårt att sätta in rätt åtgärder så du på sikt blir problemfri.


Bra artikel ur Läkartidningen angående hur lånvarig stress påverkar vår kropp på insidan. Varför bukfetma är en stor hälsomarkör m.m. Läsvärd om du vill lära dig lite mer om hur din kropp fungerar. Det tragiska är dock att denna skrevs 2004 för att belysa det moderna samhällets problematik, men ändå har sjukvården inte ett uppdaterat behandlingssystem som är tillgängligt för alla nu 14år senare, utan främst läkemedel skrivs ut. Läs mer här...I USA finns flera väldigt bra och informativa labbtester. Det som främst används numera är ett urintest som visar VAR i dina hormoner det går fel.

Tyvärr tillhandahåller inte svensk sjukvård detta test utan du får vända dig direkt till labbet eller via oss utbildade terapeuter och ta provet privat på egen bekostnad.


Så gå inte och lid i onödan, för kunskap och hjälp finns att få så du åter igen kan njuta av livet.


Se exempel på labbresultat för att se vad som testas och hur utförlig information du får om ditt hormonella system angående:


-Östrogenerna

-Progesteron

-Testosteron

-DHEA

-Kortisol m.m


Detta är bara ett av alla labbtester vi arbetar med. Om du står inför att din läkare vill test antipepressiva så finns det labbtest som kontrollerar vilken/vilka av dina signalsubstanser som verkligen är ur balans. Hormoner och signalsubstanser jobbar sida vid sida i kroppen.

Boka in dig till ett första besök hos mig Anna i Karlskrona eller min kollega Anette i Malmö/Helsingborg/Karlskrona.

Testet kan dock tas var du än bor i världen. Om du inte bor i närheten så bokar du introduktionsbesök.

Lev livet full av naturlig energi...

Hälsans ledord

 • Ät naturlig mat
 • Våga vila varje dag
 • Umgås med dina nära och kära
 • Sov ut ordentligt i minst 6 timmar
 • Vistas ute i solen och naturen
 • Andas så du fyller magen
 • Ta inte livet på för stort allvar
 • Drick minst 1,5L vatten varje dag

Hälsans värsta fienden

 •  Stress
 •  Dålig sömn
 •  Ingen kroppslig aktivitet
 •  Ingen återhämtning/vila
 •  Miljögifter och tungmetaller
 •  Halv- och helfabrikat = färdigmat
 •  Läsk, godis och transfetter
 •  För lite vatten