Optimum Metoden

Postural Träning - Optimum Metoden

 

2017 kunde man äntligen utbilda sig i Sverige inom Postural Terapi och jag tog chansen direkt.

 

Förr i tiden var vi tvungna att röra på oss på olika sätt dagligen för att skaffa mat för dagen och överleva. I dagens samhälle rör de flesta på sig alldeles för lite och/eller för ensidigt vilket leder till att vissa muskelgrupper blir försvagade, och andra muskelgrupper tvingas ”kompensera”, för att hålla kroppen i sin upprätta position och utföra de rörelser man ändå gör. När en muskel kompenserar, dvs arbetar mer än den är ämnad att göra, kommer den till slut att bli överbelastad och säga ifrån i form av smärta.. Samtidigt som muskulaturen blir obalanserad hamnar för det mesta också nerv- och/eller akupunktursystemet ur balans eftersom alla delar av kroppen är beroende av varandra. För att återställa optimal funktion igen krävs därför att man tar ett helhetsgrepp och balanserar upp alla systemen i förhållande till varann.

 

Att ha optimal muskulär balans innebär att muskulaturen håller kroppen i rätt position/hållning och fördelar belastningen som kroppen (skelett, leder, ledband, senor, nerver, inre organ) utsätts för i olika situationer på rätt sätt (stående, sittande, liggande, gående, springande, lyftande etc.), så att ingen del blir överbelastad. Att ha optimal muskulär balans innebär också att rätt muskler aktiveras för att utföra de olika rörelser som kroppen är skapt att utföra och kroppen känns i allmänhet lätt, smidig och stark i både statiska situationer och under rörelser.

 

Inom traditionell sjukvård fokuserar man ofta på själva symptomet och specifik förekomst här av. Om det smärtar i nacke/skuldra som i ovanstående exempel ger man behandling samt instruerar om övningar för att stretcha och stärka besvärsområdet, samt informerar om vikten av god hållning. Problemet med detta angripssätt är att grundorsaken till nack-/skulderbesvären ej sitter i nacken och skuldran, utan i de övriga muskler som slutat att hålla kroppen i rätt ställning och således ta upp sin del av belastningen. Visserligen kan övningar för nacke-/skuldra ge tillfällig lindring samtidigt som hållningsråden gör att personen i fråga försöker att sitta med god hållning. Men eftersom problemet är att de muskler som skall hålla kroppen i en god hållning är försvagade, kommer det att vara omöjligt att hålla sig i en god hållning en längre stund.

Inom postural träning tittar man efter vad som orsakar den ökade belastningen ledande till symptomet och åtgärdar sedan den muskulära obalans och eventuellt nedsatta ledfunktion som medfört att belastningen ej kunnat fördelas jämnt över alla muskler i kroppen.

 

Optimum-metoden bygger i grunden på två delar – Postural träning (även kallat Postural terapi) och specifika manuella (=som utförs med händerna) behandlingstekniker – som tillsammans syftar till att skapa/återskapa balans i muskler, leder, bindväv, nerv- och akupunktursystem.

 

Efter att ha gjort en djupgående analys av varje individs muskulära obalans, behandlas obalanserna vid behov genom mjuka manuella tekniker och nervsystems samt akupunktursystemsbalanserande övningar. Därefter skapas ett/flera skräddarsydda träningsprogram (=postural träningsprogram) bestående av specialövningar som ger kroppen den stimulans den saknar i vardagen. Resultatet blir att kroppen återfår sin naturliga hållning, rörlighet och styrka samtidigt som man blir av med grundorsaken till smärtan eftersom ingen muskel eller led längre blir överbelastad utan alla delar tar en “lagom” del av den belastning sittande, stående, gående etc. innebär!

 

 

Vad kan jag förvänta mig för resultat av Postural träning?

 

Symptom:

Besvärslindring/besvärsfrihet gällande besvär i fötter, knän, höfter, bäcken, ländrygg, bröstrygg, nacke/skuldror, huvud, axlar, armbågar, handleder.

 

Funktionsförbättring:

Förbättrad hållning i stående, sittande.

Förbättrad förmåga att utföra vardagssysslor, hobbies, idrottsaktiviteter .

Minskad skaderisk vid idrottsutövande.

Ökad energi/ork.

Förbättrad blodcirkulation.

Förbättrad andning.

 

 

Ovan text är tagen från den svenska medgrundarens hemsida. Läs gärna vidare på hans hemsida då den är full av information: Optimum Metoden

 

 

Bilden till höger illustrerar hur en optimal hållning ser ut. Från sidan sett kan man dra en linje genom huvudet (örat), axeln, höftleden, knäleden och ner till fotleden samtidigt som ryggraden har sin naturliga S-kurvatur. Framifrån ska man se att huvudet sitter i mitten, medan de övriga lederna sitter i rak position i förhållande till varandra både vertikalt och horisontellt. Fötterna pekar rakt fram och har naturliga fotvalv, benen är naturligt raka med knäskålarna pekandes rakt fram. Armarna hänger på sidorna av kroppen med tummarna pekandes rakt fram. Det är dessutom svårt att ha en korrekt andning vid felställningar i kroppen, vilket leder till syrebrist i hela kroppen.

 

Jag har nu gått färdigt alla steg i denna fantastiska metod och kommer erbjuda besöken till lägre pris fram till september då jag tar examen.

 

Du kan nu även bli ett av mina 10 praktikfall som jag behöver göra för att få examen. Läs mer här hur du anmäler dig...

 

Undvik att få smärta, skador eller felaktig hållning som försvårar ditt liv ju äldre du blir. Boka en tid för genomgång och framtagning av personlig plan.

 

Optimum metoden passar för alla oavsett ålder (fr 8år).

- Känner du dig stel och orörlig

- Har smärta i nacke, rygg, höft, knä osv

- Tränar du men får ont under träningen eller efteråt

- Känner att du inte får ut det du önskar av träningen eller styrkemässigt

- Du vill undvika smärta eller skador senare i livet pga obalanser som i dagsläget inte känns

 

Läs mer om hur ett besök går till hos Marcus och oss andra här...

 

Gruppträning

 

Vi startar med Grundkurser under vecka 36-41. För att kunna gå på löpande träningspass måste du först ha gått grundkursen och tagit del av utbildningsmaterialet för att lära dig övningsupplägget. Vi går igenom grundövningar för att börja stabilisera och släppa på spänningar eller felställningar i fötterna, ben, bäcken och överkroppen. Passar både dig som är helt otränad till dig som är elitidrottare och vill undvika framtida skador.

 

Grundkurs: 3 träningspass inkl. digitalt informationsmaterial och övningsunderlag så du även kan träna hemma i lugn och ro. Du bokar själv in dina 3 pass under tider som passar dig via BokaDirekt här.

Första passet är 90minuter och de övriga två passen är 75minuter.

 

Pris: 1300kr (betalning via swish eller faktura)

 

Aktuella datum: Pass 1: ons 12/9, tors 13/9, tis 25/9, mån 8/10

Pass 2: ons 26/9, tors 27/9, tis 9/10, mån 22/10

Pass 3: ons 3/10, tors 4/10, tis 23/10, mån 5/11

Minimum 6 deltagare för att respektive kursdatum ska starta.

 

Löpande träningspass: Du bokar själv in de pass som fungerar för dig via BokaDirekt. Passen startar 7/10 och släpps på måndagar för bokning här.

4-kort eller 8-kort finns att köpa. Kortet gäller i 6 månader och är personligt.

Passen är 60minuter.

Pris: 4-pass = 600kr

8-pass = 1120kr

 

Plats: Tyska Bryggaregården, Saltsjöbadsvägen 1A i Karlskrona. Vån 4 i hissen. In gröna dörren till höger om hissen.

 

För frågor eller anmälan kontakta Anna via

anna@kroppenibalans.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänta inte tills du får ont i din kropp, ta tag i din hälsa idag...

Lev livet full av naturlig energi...

Hälsans ledord

 • Ät naturlig mat
 • Våga vila varje dag
 • Umgås med dina nära och kära
 • Sov ut ordentligt i minst 6 timmar
 • Vistas ute i solen och naturen
 • Andas så du fyller magen
 • Ta inte livet på för stort allvar
 • Drick minst 1,5L vatten varje dag

Hälsans värsta fienden

 • Stress
 • Dålig sömn
 • Ingen kroppslig aktivitet
 • Ingen återhämtning/vila
 • Miljögifter och tungmetaller
 • Halv- och helfabrikat = färdigmat
 • Läsk, godis och transfetter
 • För lite vatten